Van Vereniging Eigen Huis mogen rentes verder dalen

De hypotheekrente is momenteel historisch laag. Als het aan de Vereniging Eigen Huis ligt, kan deze echter nog wel verder dalen. Uit onderzoek blijk namelijk dat de winsten op hypotheken de laatste tijd fors zijn toegenomen. Dat komt onder andere doordat veel geldverstrekkers tegenwoordig een extra winstopslag berekenen.

Geen echte concurrentie

Iemand met een hypotheek van 200.000 euro betaalt circa 75 euro per maand meer dan een jaar geleden. Dit lijkt opmerkelijk, aangezien er steeds meer hypotheekverstrekkers zijn bijgekomen. Doordat steeds meer banken hun marktaandeel echter willen laten teruglopen, hoeven zij niet te concurreren met de scherpe tarieven van de nieuwkomers. Zolang er dus geen sprake is van echte concurrentie, profiteren huizenkopers maar weinig van het toegenomen hypotheekaanbod.

Vraagtekens bij het onderzoek

Rabobank en ABN AMRO hebben hun zo hun vraagtekens bij het onderzoek. Volgens hen zijn de rentes als gevolg van toegenomen concurrentie wel degelijk gedaald. Ook ING twijfelt aan de rekenmethode die is gebruikt bij het onderzoek. De bank laat weten dat de hypotheekrentes voortdurend worden aangepast en doorberekend aan de klanten. Wel is het volgens de bank zo dat de rentes die de banken moeten betalen altijd lager zijn dan de rentes die huizenkopers betalen. Dit komt doordat banken ook kosten maken.

Auteur
Geplaatst
12 Jan 2016 10:33:23
Bron
Telegraaf.nl

Delen