Hypotheek ook bereikbaar voor zzp’er

Van het beeld dat je als zpp’er geen hypotheek kunt krijgen, lijkt niet veel te kloppen. Herman van Houten, hypotheekadviseur bij Pentrax Bedrijfsfinancieringen, bevestigt dit: wanneer je drie jaarrekeningen kunt overleggen en over voldoende inkomen beschikt, kun je gewoon een hypotheek afsluiten. Zelfs wanneer je nog geen drie jaar als zelfstandige werkt, zijn er soms nog mogelijkheden.

Niet iedere bank even soepel

Doordat het aantal zzp’ers in Nederland flink toeneemt, kunnen kredietverstrekkers deze groep niet meer links laten liggen. Wel is het zo dat niet iedere bank even soepel is. Je maakt als zzp’er de meeste kans bij een bank die veel ervaring heeft met het verstrekken van zakelijke kredieten. Van Houten noemt ABN Amro, BLG Wonen en ING als voorbeeld. Rabobank is daarentegen erg wispelturig. Dit komt doordat de lokale vestigingen allemaal hun eigen kredietbeleid mogen bepalen.

Aanvraag goed voorbereiden

Uiteraard kun je de kans op het verkrijgen een hypotheek ook zelf vergroten door je aanvraag goed voor te bereiden. De beoordeling van de situatie van een ondernemer is immers echt maatwerk. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt verantwoorden waarom er bijvoorbeeld sprake is van een winstdaling in het laatste jaar. Al met al is het dus misschien wat lastiger om als zzp’er een hypotheek te verkrijgen, maar mogelijkheden zijn er zeker.

Auteur
Geplaatst
24 Nov 2015 14:07:28
Bron
Volkskrant.nl

Delen