Woningmarkt presteert boven verwachting

De woningmarkt doet het beter dan verwacht, zo laat het economisch bureau van ABN AMRO vandaag weten. In tegenstelling tot de voorspelde 10 procent, worden er dit jaar waarschijnlijk maar liefst 15 procent meer woningen verkocht dan vorig jaar. Vooral de lage hypotheekrente en de aantrekkende economie zijn hiervan de oorzaak.

Lage hypotheekrente door toegenomen concurrentie

Waar vroeger alleen banken hypotheken verstrekten, komen er tegenwoordig vrijwel wekelijks nieuwe aanbieders bij. Door de toegenomen concurrentie zien we een daling van de hypotheekrente. Uit gegevens van de Hypotheekshop bleek onlangs dat de gemiddelde hypotheekrente bij een renteperiode van vijf jaar 2,12% bedraagt. Dit is het laagste rentepercentage van de afgelopen vijftig jaar. In de laatste twaalf maanden tot augustus werden er dan ook voor 58 miljard euro aan hypotheken afgesloten. Een jaar eerder was dit nog 43 miljard euro.

Makkelijker een hypotheek voor flexwerkers

Daarnaast wordt het voor flexwerkers steeds makkelijker om een woning te kopen. Hypotheekverstrekkers hebben de hypotheekvoorwaarden voor mensen met een flexibel contract namelijk versoepeld. Zo kunnen flexwerkers tegenwoordig een hypotheek afsluiten indien zij de inkomensgegevens van de afgelopen drie jaar kunnen overleggen. Jongeren hebben het in tegenstelling tot flexwerkers nog wel lastig bij het afsluiten van een hypotheek. Zij stellen de aankoop van hun eerste woning dan ook vaak uit.

Auteur
Geplaatst
5 Oct 2015 11:59:32
Bron
Nos.nl

Delen