Meer kans op koopwoning voor zzp’er

Als het een beetje meezit wordt het voor zzp’ers en werknemers met een tijdelijk arbeidscontract in de toekomst makkelijker om een hypotheek te krijgen. Momenteel kijken banken bij de aanvraag van een hypotheek nog naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Als proef gaan enkele hypotheekverstrekkers de beoordeling nu baseren op een voorspelling over de kans op werk in de toekomst.

Kans dat iemand binnen 5 jaar baan verliest

De test berekent de kans dat iemand binnen de komende vijf jaar zijn baan verliest. Deze berekening is gebaseerd op verschillende gegevens, waaronder de opleiding en de werkervaring van de aanvrager, de regio en de brancheontwikkelingen. Vervolgens wordt er gekeken naar de kansen van de persoon op de arbeidsmarkt. Een positieve uitkomst kan uiteindelijk leiden tot het verstrekken van een [hypotheek] (http://www.koopwoningen.nl/info/hypotheek/).

Geen nieuw idee

Helemaal nieuw is het idee niet. Zo verstrekte Obvion in het verleden ook al hypotheken aan flexwerkers van wie Randstad een verklaring had afgegeven dat zij in de toekomst hun inkomen zouden behouden. De proef, waaraan De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Obvion en Florius meedoen, loopt tot 1 januari 2016. Verwacht wordt dat vooral twintigers en dertigers gebruik zullen maken van de nieuwe maatregel.

Auteur
Geplaatst
8 Sep 2015 14:46:43
Bron
Elsevier.nl

Delen