Middeninkomens vinden moeilijk koopwoning in Utrecht

Slecht nieuws voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare koopwoning in Utrecht: uit een rapport van de Amsterdam School of Real Estate blijkt namelijk dat Utrecht van de vier grote steden het minst toegankelijk is voor mensen met een middeninkomen.

16 procent van koopwoningen toegankelijk voor lage middeninkomens

In 2015 was circa 16 procent van de Nederlandse koopwoningen betaalbaar voor huishoudens met een laag middeninkomen. Mensen met een hoog middeninkomen konden kiezen uit 37 procent van alle koopwoningen. In tegenstelling tot Utrecht zijn woningen in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag wel goed te betalen. Zo zijn in Rotterdam maar liefst 37 procent van alle koopwoningen bereikbaar voor mensen met een laag middeninkomen. Van de vier grote steden is [Rotterdam] (http://www.koopwoningen.nl/kopen/rotterdam/) dan ook het meest toegankelijk.

Te weinig betaalbare huurwoningen middensegment

Uit het onderzoek blijkt verder dat er momenteel te weinig betaalbare huurwoningen beschikbaar zijn in het middensegment. In 2012 waren er circa 1,6 miljoen huishoudens met een middeninkomen en waren er 400.000 huurwoningen beschikbaar in het middensegment. Dit leidde niet direct tot problemen aangezien een groot gedeelte van de middeninkomens een koopwoning heeft. De strengere eisen die hypotheekverstrekkers hanteren kunnen echter tot problemen leiden, aangezien de vraag naar huurwoningen hierdoor zal toenemen.

Auteur
Geplaatst
3 Sep 2015 14:36:35
Bron
Nu.nl

Delen