VBO: Blokkeer verkoop woning bij ontbreken energielabel

Per 1 januari 2015 is het verplicht om een [energielabel] (http://www.koopwoningen.nl/info/energielabel/) te overhandigen bij de verkoop van een woning. Op deze manier kan de koper eenvoudig zien hoe milieuvriendelijk en energiezuinig de woning is. Makelaarsvereniging VBO pleit er zelfs voor dat notarissen de mogelijkheid krijgen de verkoop volledig te blokkeren bij het ontbreken van een energielabel.

Weinig boetes uitgeschreven

Hoewel het kunnen tonen van een energielabel wettelijk verplicht is, worden er in de praktijk maar weinig boetes uitgeschreven. Dit heeft volgens Hans van der Ploeg, directeur van VBO, te maken met het feit dat de handhaving een probleem is. Want wat nu wanneer het energielabel bij de overdracht niet direct is overhandigd en de nieuwe bewoner na de aankoop niet meer bereikbaar is?

Eerst een waarschuwing bij ontbreken energielabel

Minister Blok van Wonen gaf onlangs aan dat verkopers eerst een waarschuwing zullen krijgen, waarna ze alsnog een energielabel kunnen aanvragen. Maar dat gaat nogal lastig wanneer dit label pas na de verkoop volgt. Notarissen zouden de verkoop daarom stop moeten kunnen zetten zodra het energielabel ontbreekt, iets wat nu niet het geval is. Niet iedereen is het overigens eens met dit idee: de Vereniging Eigen Huis noemt de maatregel buitenproportioneel en ook milieuorganisatie Natuur en Milieu vindt dat het blokkeren van de verkoop te ver gaat.

Auteur
Geplaatst
7 Aug 2015 13:39:23
Bron
Bnr.nl

Delen