Koopwoningen blijven in waarde stijgen

Al ruim een jaar liggen de prijzen van koopwoningen boven het niveau van het jaar ervoor. Ook de afgelopen maand was dat het geval: koopwoningen waren in de maand juni 2,6 procent duurder dan in juni 2014. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het [Kadaster] (http://www.koopwoningen.nl/info/kadaster/). De sterkste prijsstijging zien we op de Amsterdamse woningmarkt.

Prijsniveau gelijk aan dat van oktober 2013

Het prijsniveau was de afgelopen maand weer gelijk aan dat van oktober 2003. Vergeleken met het hoogtepunt van de woningmarkt in augustus 2008 heeft de woningmarkt echter nog een lange weg te gaan. Toen waren woningen gemiddeld 17,6 procent meer waard dan nu.

Prijsstijging het sterkst in de vier grote steden

Niet overal is de prijsstijging even groot. Zo lieten koopwoningen in de provincie Noord-Holland een stijging zien van 5,4 procent, terwijl de prijzen in Overijssel met slechts 0,7 procent stegen. Daarnaast zien we dat het vooral koopwoningen in de vier grote steden zijn die het sterkst in waarde stijgen. In Amsterdam werden woningen maar liefst 8,1 procent duurder, gevolgd door Utrecht (5,3 procent) en Den Haag (4,3). Van de grote steden doet Rotterdam het met een stijging van 3,3 procent momenteel het minst.

Auteur
Geplaatst
23 Jul 2015 09:37:26
Bron
Volkskrant.nl

Delen