Forse stijging aantal NHG-hypotheken

Dat de woningmarkt zich goed ontwikkelt, merken ze ook bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan het aantal aanvragen. Het aantal hypotheken met een NHG steeg het afgelopen jaar namelijk met maar liefst 18 procent. In de eerste zes maanden van dit jaar werden er 62.800 hypotheekgaranties afgegeven. Dit laat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen deze week weten.

Verlaging maximale hypotheekbedrag NHG-garantie

De stijging van het aantal NHG-aanvragen kan niet los worden gezien van de nieuwe NHG-grens. Per 1 juli is het maximale hypotheekbedrag voor een NHG-hypotheek verlaagd van 265.000 euro naar 245.000 euro. Dit houdt in dat vanaf 1 juli alleen woningen van maximaal 231.132 euro in aanmerking komen voor een [hypotheek] (http://www.koopwoningen.nl/info/hypotheek/) met NHG-garantie, aangezien er wordt uitgegaan van 6 procent bijkomende kosten. Veel huizenkopers wilden hun hypotheek daarom graag nog voor 1 juli afsluiten.

Nationale Hypotheek Garantie

Bij een NHG-hypotheek betaalt de huizenkoper eenmalig een zogenaamde borgtochtprovisie. In ruil voor de [Nationale Hypotheek Garantie] (http://www.koopwoningen.nl/info/nationale-hypotheek-garantie-nhg/) krijgen woningkopers een korting van tussen de 0,3 en 0,6 procentpunt op de hypoheekrente en staat de Stichting Eigen Woningen borg voor de lening. Het afgelopen jaar deden er in totaal 2.398 huiseigenaren een beroep op de NHG. In 2014 waren dat er nog 2.250. Gemiddeld werd er een bedrag uitgekeerd van 38.000 euro.

Auteur
Geplaatst
17 Jul 2015 10:33:40
Bron
Nu.nl

Delen