Beste kwartaal woningmarkt sinds crisis

De laatste drie maanden vormen het beste kwartaal voor de woningmarkt in de afgelopen acht jaar. Het aantal transacties is zelfs weer terug op het niveau van voor de crisis. Daarnaast steeg de gemiddelde verkoopprijs met 3,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit valt af te leiden uit de voorlopige cijfers van makelaarsvereniging NVM.

37.145 woningen verkocht

In de maanden april tot en met juni zijn er via [NVM-makelaars] (http://www.koopwoningen.nl/info/nvm/) in totaal 37.145 woningen verkocht. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 29.101. Dit betekent een stijging van maar liefst 28 procent, waarmee het aantal woningverkopen weer vrijwel op het niveau van voor de crisis zit. In het tweede kwartaal van 2008 wisselden er namelijk ruim 37.000 huizen van eigenaar.

Gemiddelde transactieprijs

Niet alleen het aantal woningtransacties nam het afgelopen kwartaal toe, ook de gemiddelde verkoopprijs liet een stijging zien. Zo steeg de gemiddelde transactieprijs met 3,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De afgelopen drie maanden ging een woning voor gemiddeld 224.000 euro van de hand. Een jaar eerder was dat nog 216.000 euro. Gemiddeld staan woningen die momenteel worden aangeboden 338 dagen te koop.

Niet te vroeg juichen

Toch kunnen we nog niet echt spreken over een algeheel herstel van de woningmarkt. Zo dalen de verkoopprijzen op het platteland nog wel en zien we het aantal verkopen daar vrijwel niet toenemen. Daarnaast wijst Ger Hukker, voorzitter van brancheorganisatie NVM, op het feit dat het aantrekken van de woningmarkt vooral het gevolg is van de lage rentestand.

Auteur
Geplaatst
10 Jul 2015 12:22:02
Bron
Nu.nl

Delen