Kabinet steekt een stokje voor hypotheek als standaardproduct

Het standaardiseren van de productvoorwaarden van hypotheken zou het gemakkelijker maken om producten van verschillende banken te vergelijken, stelt de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Het kabinet is echter geen voorstander van deze ontwikkeling en is niet van plan een standaardproduct verplicht te stellen.

Een hypotheek als standaardproduct

Iedere hypotheekaanbieder ontwikkelt op dit moment zijn eigen hypotheekproducten met unieke productvoorwaarden. Bij een standaardproduct is dit laatste niet mogelijk: hierbij liggen alle productvoorwaarden vast en mag er slechts onderscheid gemaakt worden in de prijs. Dit zou het voor de consument in theorie een stuk makkelijker maken om hypotheekproducten van verschillende banken met elkaar te vergelijken. Daarbij zou het de concurrentie bevorderen en daarmee lagere prijzen en een hogere productkwaliteit stimuleren. De AFM deed dit voorjaar dan ook een aanbeveling voor het verplicht aanbieden van hypotheken als standaardproduct naast het huidige assortiment.

Niet alleen maar voordelen

Het verplicht aanbieden van standaardproducten werkt volgens de toezichthouders van ACM (Autoriteit Consument en Markt) echter niet alleen maar in het voordeel van de consument. Zij zijn bang dat het aanbieders van hypotheken aan zal sporen om de afzet van het verplichte standaardproduct zoveel mogelijk te verkleinen en zich alsnog te focussen op hun eigen hypotheekproducten met unieke voorwaarden.

Hierdoor zal de verwachte toename in concurrentie te verwaarlozen zijn en zal ook de keuze van de consument uiteindelijk niet gemakkelijker worden: er blijven nog vele andere producten over die lastiger te begrijpen en vergelijken zijn en juist die producten worden door de banken aangeprezen. Bovendien heeft het invoeren van een verplicht standaardproduct volgens ACM een forse impact op de hypotheekmarkt, die de laatste jaren al met de nodige maatregelen te maken heeft gehad.

Geen reden tot verplicht standaardproduct

Het kabinet ziet geen reden om het aanbieden van een standaardhypotheekproduct te verplichten. De verwachting is dat het standaardiseren van producten niet zal leiden tot een verbetering van het keuzegedrag van consumenten. Bovendien vindt het kabinet, net als ACM, dat de maatregelen een te grote invloed hebben op de markt. Minister van Wonen Stef Blok noemt de maatregel ‘niet verstandig’. In de brief die hij maandag aan de Tweede Kamer presenteerde, adviseert hij dan ook om af te zien van standaardisatie. Hiermee lijkt het standaardproduct voor hypotheken vooralsnog van de baan.

Auteur
Geplaatst
17 Jun 2015 15:48:55
Bron
Nu.nl

Delen