Gemiddelde woningprijs in april hoger dan vorig jaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat vandaag weten dat koopwoningen in de maand april 2,3 procent duurder waren dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijsstijging is wel iets lager dan in de maanden februari en maart. Toen bedroeg het verschil met het voorgaande jaar respectievelijk 2,4 en 2,7 procent.

Huizenprijzen op niveau van september 2003

De huizenprijzen liggen al ruim een jaar lang hoger dan in het voorgaande jaar. Op dit moment bevinden de prijzen zich weer op het niveau van september 2003. Sinds juni 2013, een dieptepunt op de woningmarkt, zijn koopwoningen maar liefst 4,4 procent in waarde toegenomen. Toch heeft de woningmarkt nog een lange weg te gaan: in augustus 2008 waren koopwoningen 18 procent meer waard dan nu.

Positieve vooruitzichten

Economen van de Rabobank verwachten dat de woningmarkt de komende jaren blijft aantrekken. Voor dit jaar gaan zij uit van een prijsstijging van 1,5 tot 3,5 procent. In 2016 verwachten zij een stijging van 2 tot 4 procent. Het aantrekken van de werkgelegenheid, de toename van het besteedbaar inkomen en de lage hypotheekrente hebben allemaal een gunstig effect op de woningmarkt. Negatieve ontwikkelingen zijn er echter ook: denk aan de beperking van de schenkingsvrijstelling en de strengere leennormen. Het effect van deze maatregelen is echter minder sterk dan dat van de positieve ontwikkelingen.

Auteur
Geplaatst
22 May 2015 09:33:41
Bron
Nu.nl

Delen