Woningmarkt begint 2015 goed

De woningmarkt laat over het eerste kwartaal van 2015 wederom positieve ontwikkelingen zien. In de maanden januari tot en met maart steeg zowel het aantal woningverkopen als de verkoopprijs. In totaal registreerde het Kadaster 34.529 woningverkopen; een stijging van maar liefst 19,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Woningverkopen verschillen per provincie

Over het algemeen gezien vormen de eerste drie maanden van 2015 het beste kwartaal sinds 2009. Toch ontwikkelt de woningmarkt zich niet overal even sterk. Zo neemt het aantal transacties in Zuid-Holland, Drenthe en Flevoland met circa 25 procent toe, terwijl Friesland en Limburg genoegen moeten nemen met een stijging van iets meer dan 10 procent. In Zeeland stegen de woningverkopen zelfs met maar 2,3 procent.

Gemiddelde woningprijs stijgt 2,7 procent

In de eerste drie maanden van dit jaar werd een woning gemiddeld voor 221.600 euro verkocht. Hiermee ligt de koopsom 2,7 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2014. Vergelijken we de gemiddelde koopsom echter met het derde en vierde kwartaal van 2014, dan zien we dat deze iets is gedaald. Dit komt onder andere door het wegvallen van het verruimde schenkingsrecht. Hierbij had men de mogelijkheid om tot en met het eind van 2014 eenmalig een ton belastingvrij te schenken, mits deze werd gebruikt voor de aanschaf van een woning.

Ontwikkelingen per woningtype

Hoewel tussenwoningen, appartementen en twee-onder-een-kapwoningen nog steeds erg populair zijn, verloren zij in het eerste kwartaal wat terrein aan de vrijstaande woningen. Zo werden er 22,8 procent meer vrijstaande woningen verkocht, tegenover 11,7 procent meer twee-onder-een-kapwoningen.

Auteur
Geplaatst
28 Apr 2015 12:25:56
Bron
Managersonline.nl

Delen