Lage hypotheekrente vooral op korte termijn aantrekkelijk

Op dit moment bevindt de hypotheekrente zich op een historisch dieptepunt. Startende huizenkopers en mensen die hun bestaande hypotheek oversluiten profiteren hier flink van. Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn en kunnen we deze lage hypotheekrente het beste als een tijdelijk cadeautje zien. Uiteindelijk zal de hypotheekrente in de toekomst ook weer stijgen.

Rentes op kapitaalmarkten blijven dalen

Doordat de Europese Centrale Bank leningen van eurolanden bij de banken blijft opkopen, dalen de rentes op de kapitaalmarkten. Banken verrekenen deze lagere rentes, waardoor de [hypotheken] (http://www.koopwoningen.nl/info/hypotheek/) goedkoper worden. Daarnaast nemen de rentes op staatsleningen flink af: voor Duitse tienjaarsobligatie geldt momenteel bijvoorbeeld een rentepercentage van 0,08 procent. Hierdoor daalt ook de hypotheekrente, aldus Teunis Brosens, econoom bij ING.

Risico’s

Toch kleven er ook risico’s aan de lage hypotheekrente. Zo zullen veel mensen die de komende tijd een hypotheek afsluiten in de problemen komen wanneer de hypotheekrente weer stijgt, aangezien zij hun budget en levensstijl hebben afgestemd op de lage rentestand. Daarnaast wordt het voor pensioenfondsen en verzekeraars steeds moeilijker om aan hun toekomstige betalingsverplichtingen te voldoen wanneer ze lange tijd te maken krijgen met een laag of negatief rendement op staatsobligaties. Kortom, over niet al te lange tijd zal er toch moeten worden ingegrepen.

Auteur
Geplaatst
20 Apr 2015 11:56:26
Bron
Nu.nl

Delen