Woningverkoop blijft toenemen

Het aantal woningverkopen blijft stijgen, terwijl de prijzen vrijwel gelijk blijven. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In het eerste kwartaal van 2015 werden er door de NVM-makelaars in totaal 28.900 woningen verkocht. De verkopen stegen hiermee 19 procent vergeleken met het eerste kwartaal van 2014.

Gemiddeld vier maanden voordat woning is verkocht

Een woning wacht op dit moment gemiddeld vier maanden op een nieuwe eigenaar. Bij een tussenwoning duurt het gemiddeld 85 dagen voordat deze wordt verkocht, een vrijstaande woning moet met 231 dagen het langst wachten. Bij een appartement duurt het gemiddeld 122 dagen. De toegenomen woningverkoop is overigens niet gelijkmatig over het land verdeeld: het zijn vooral de grote steden waar we de woningverkopen zien toenemen.

Toegenomen consumentenvertrouwen

Volgens Bob Maas van [Vereniging Eigen Huis] (http://www.koopwoningen.nl/info/vereniging-eigen-huis/) is de stijgende woningverkoop vooral te danken aan het sterk toegenomen consumentenvertrouwen. Woningkopers zijn door de lage hypotheken en de scherpe huizenprijzen positief gestemd. De NVM verwacht dan ook dat het aantal verkopen in 2015 uiteindelijk 5 tot 10 procent hoger zal uitkomen dan in 2014.

Huizenprijs blijft achter op de verkopen

De huizenprijs blijft echter achter bij de woningverkopen. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, stegen de huizenprijzen de afgelopen drie maanden met 2,9 procent. Vergeleken met het eerste kwartaal zien we een prijsstijging van slechts 0,1 procent. Wel stijgen de woningprijzen voor het vijfde kwartaal op rij. Momenteel bedraagt de gemiddelde huizenprijs 211.000 euro, dit is 5 procent meer dan sinds het dieptepunt van de woningmarkt.

Auteur
Geplaatst
14 Apr 2015 13:30:26
Bron
Eigenhuis.nl

Delen