In 2015 minder woningen ‘onder water’

Ondanks het aflopen van de uitgebreide schenkingsvrijstelling en de invoering van strengere Nibud-normen, zien we dat de woningmarkt de goede richting in beweegt. De Rabobank verwacht dan ook dat er in 2015 meer huizen zullen worden verkocht en dat de prijzen verder zullen stijgen. Eerder liet de bank al weten uit te gaan van een stijging tussen de 1 en 3 procent. Steeds minder koopwoningen zullen hierdoor ‘onder water’ blijven staan.

Verschillende oorzaken voor herstel woningmarkt

Pieter van Dalen, woningmarkteconoom bij de Rabobank, wijst verschillende oorzaken aan voor het herstel. Zo herstelt de economie zich en is de hypotheekrente momenteel erg laag. Door deze lage hypotheekrente is het aanschaffen van een woning financieel gezien een stuk aantrekkelijker geworden. Daarnaast zien we dat het vertrouwen in de woningmarkt zijn weg omhoog weet te vinden en herstelt de markt voor nieuwbouwwoningen zich.

Grote groep woningbezitters al geholpen met kleine prijsstijging

Door de stijgende prijzen neemt het aantal woningbezitters dat met een restschuld zit af. Op dit moment zijn er circa 130.000 huishoudens met een restschuld van minder dan 5.000 euro. Met een kleine prijsstijging zijn zij al uit de problemen. Ook doordat er extra veel is afgelost zijn veel huishoudens uit de problemen gekomen. Het gevolg hiervan is dat woningbezitters sneller verhuizen, wat de doorstroming op de woningmarkt ten goede komt.

Auteur
Geplaatst
16 Feb 2015 14:12:05
Bron
RTLnieuws.nl

Delen