Flinke stijging hypotheekrente verwacht

De kans is groot dat de hypotheekrente de komende jaren flink zal stijgen. Dat stelt Bert Bruggink, financieel- en risicobestuurder van Rabobank, vandaag in het Financieele Dagblad. Banken zullen als gevolg van de strengere kapitaaleisen namelijk een groot deel van hun hypotheekportefeuilles afstoten.

Hypotheken worden verkocht aan institutionele beleggers

Door de nieuwe buffereisen dienen banken over meer vermogen te beschikken dan nu het geval is. Hypotheekportefeuilles worden hierdoor een stuk minder interessant voor banken. Door de relatief risicovolle hypotheken onder te brengen bij partijen die onder een andere regelgeving vallen, kunnen de banken hier onderuit komen. De hypotheken zullen voornamelijk worden gekocht door institutionele beleggers. Zij zullen de rentes hoogstwaarschijnlijk verhogen om zo wat te kunnen verdienen.

Amerikaans voorbeeld

Vergeleken met Amerika ligt de hypotheekrente in Nederland momenteel erg laag. Bruggink verwacht dat we het Amerikaanse voorbeeld, waarbij de bank slechts optreedt als tussenpersoon, zullen volgen. Rabobank heeft vorig jaar dan ook al een flink deel van zijn hypotheken verkocht. Hoewel Bruggink van mening is dat het aanbieden van hypotheken tot de taken van een bank behoort, dwingt de regelgeving de banken nu een andere kant op te gaan.

Auteur
Geplaatst
3 Feb 2015 09:00:36
Bron
Nos.nl

Delen