Amsterdamse koopwoningen meest in waarde gedaald

De woningmarkt van onze hoofdstad is het hardst getroffen door de crisis. In Amsterdam zijn de gemiddelde verkoopprijzen met maar liefst 17 procent gedaald ten opzichte van 2008, het hoogtepunt van de woningmarkt. Dit betekent een relatieve daling van meer dan 31 procent. In steden als Rotterdam en Den Haag bedraagt de prijsdaling respectievelijk “slechts” 23 en 19 procent. Dit alles blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Gemiddelde huizenprijs zal niet dalen in 2015

Tegelijkertijd laat de Amsterdamse woningmarkt ook het sterkste herstel zien. De huizenprijzen zijn hier vanaf de bodem in 2014 met 5 procent toegenomen. Er wordt verwacht dat de gemiddelde huizenprijzen in Nederland dit jaar niet zullen dalen. Specialisten wijzen hiervoor onder andere op de koopkracht, welke in 2015 gelijk zal blijven. Daarnaast worden de lagere hypotheken die worden verstrekt als gevolg van de scherpere regelgeving gecompenseerd door de lage rente. Verdere rentedalingen zijn overigens niet uitgesloten. Er staan namelijk meerdere banken te trappelen om de Nederlandse markt te betreden, waardoor de concurrentie alleen maar zal toenemen.

Meer vraag naar appartementen

Mensen die van plan zijn om een appartement aan te schaffen kunnen er maar beter op tijd bij zijn. De huidige demografische ontwikkelingen zorgen er namelijk voor dat de vraag naar appartementen toeneemt, waardoor de prijzen zullen stijgen. Vrijstaande woningen zullen daarentegen in 2015 hoogstwaarschijnlijk aan waarde moeten inleveren.

Auteur
Geplaatst
26 Jan 2015 15:36:18
Bron
Metronieuws.nl

Delen