Woningmarkt heeft spannend jaar voor de boeg

In 2014 is er veel gebeurd op de Nederlandse woningmarkt. Verschillende steunmaatregelen leidden ertoe dat de woningmarkt een flink herstel liet zien. Volgens Ger Hukker, voorzitter van makelaarsorganisatie NVM, is het echter nog maar de vraag hoe de markt zich het komende jaar zal ontwikkelen, aangezien de meeste maatregelen niet zijn verlengd.

Steunmaatregelen niet verlengd

Minister Dijsselbloem heeft besloten om de verruimde schenkingsvrijstelling in 2015 niet te verlengen. Deze vrijstelling maakte het mogelijk om een ton belastingvrij te schenken, mits dit geld werd besteed aan het verbouwen van een woning of het aflossen van een hypotheek. Daarnaast zal het verlaagde btw-tarief voor verbouwingen en renovatie per 1 juli 2015 komen te vervallen en kunnen huizenkopers in 2015 nog maximaal 103 procent van de woningwaarde lenen.

Lichtpuntjes

Uiteraard zijn er ook lichtpuntjes. Zo is het aantrekkelijker geworden om een woning te kopen, aangezien de netto maanlasten van een koopwoning de laatste jaren fors zijn afgenomen. De hypotheekrente bedraagt momenteel slechts 3,4 procent en doordat de gemiddelde woningprijs met circa 15.000 is gedaald hoeven kopers minder te lenen. In steden als Amsterdam, waar de huren relatief hoog zijn, kiezen mensen dan ook steeds meer voor een koopwoning.

Verwachtingen voor 2015

Al met al is Hukker positief wat betreft het komende jaar. Hij verwacht dan ook dat het aantal transacties tot 10 procent hoger zal liggen dan in 2014. Wel hoopt hij dat het plan om kopers in de toekomst nog maar maximaal 80 procent van de woningwaarde te laten lenen, niet wordt doorgezet.

Auteur
Geplaatst
22 Jan 2015 10:55:32
Bron
Nu.nl

Delen