Woningmarkt ontwikkelt zich ook buiten de Randstad goed

Het idee dat de woningmarkt zich alleen in de Randstad positief ontwikkelt, is onjuist. Onderzoek van Bouwfonds Ontwikkeling toont aan dat er in grote delen van Noordwest- en Midden-Nederland veel woningen tegen een hoge prijs worden verkocht. Bouwfonds houdt de afgelopen drie jaar nauwkeurig bij hoe de woningmarkt ervoor staat, op basis van een score die de omzet per aanwezige koopwoning weerspiegelt.

Koopwoningen bijbouwen?

Op basis van het onderzoek kunnen gemeenten bepalen of er woningen moeten worden bijgebouwd. Dit is bijvoorbeeld het geval in gemeenten waar de huizenprijzen als gevolg van de vele transacties te sterk stijgen. In steden als Amsterdam en Utrecht is hier momenteel sprake van, maar ook in Eindhoven en Breda wisselen veel koopwoningen van eigenaar.

Minder rooskleurig in het zuiden van de Randstad

In het zuiden van de Randstad ziet het er allemaal wat minder rooskleurig uit. In Tilburg bijvoorbeeld raken veel huizenbezitters hun woning maar moeilijk kwijt. Hier ontbreken onder andere belangrijke winkelvoorzieningen, iets wat voor veel potentiële kopers een belangrijk criterium vormt bij het kiezen van hun woonplaats. Maar ook de bereikbaarheid van werk speelt een belangrijke rol bij het kopen van een woning.

Investeren in krimpgebieden

Onlangs lieten tien gemeenten in de Achterhoek weten bijna dertig miljoen te willen investeren in de aanleg van glasvezel. Friso De Zeeuw, directeur Nieuwe Markten van Bouwfonds Ontwikkeling en hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, vraagt zich af of dit wel zo verstandig is. Volgens hem kan er in deze gebieden beter worden geïnvesteerd in generieke projecten als de recreatiesector.

Auteur
Geplaatst
4 Dec 2014 17:07:58
Bron
Binnenlandsbestuur.nl

Delen