Geschikte koopwoning vinden steeds lastiger

Slechts nieuws voor woningzoekenden, het wordt namelijk steeds lastiger om een geschikte koopwoning te vinden. Dit komt doordat Nederlanders veel langer in hun huidige woning blijven zitten dan vroeger. Dit bleek uit het onderzoek dat de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vorige week presenteerde. Gemiddeld duurt het twintig jaar voordat iemand zijn woning weer te koop aanbiedt. Dit is een stuk langer dan in 1996, toen wisselde een koopwoning namelijk eens in de 17,5 jaar van eigenaar.

Aanbod koopwoningen varieert per stad

Het beperkte aanbod koopwoningen in combinatie met het kleine aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen zorgt ervoor dat het steeds langer duurt voordat men een koopwoning heeft gevonden. Het aanbod van koopwoningen varieert echter sterk per plaats. Zo krijgt in Amsterdam jaarlijks 11 procent van de huizen een nieuwe bewoner. Ook in Arnhem en Vlaardingen ligt het aantal woningverkopen met respectievelijk 8,3 en 7,9 procent ver boven het landelijk gemiddelde.

Bijbouwen

De NVM is groot voorstander van het bijbouwen van woningen. Mensen zouden volgens de NVM wel willen verhuizen, maar moeten dan al snel een paar ton meer betalen omdat er simpelweg onvoldoende woningen beschikbaar zijn. Ook de overdrachtsbelasting zou veel Nederlanders beletten een nieuwe woning aan te schaffen

Auteur
Geplaatst
7 Nov 2014 10:57:13
Bron
Nu.nl

Delen