Ontwikkelingen koopwoningenmarkt 2015

Bezit u een koopwoning, of heeft u een aankoop gepland staan? Met ingang van volgend jaar staan er veel veranderingen voor de deur van de woningmarkt. Welke dat precies zijn, leest u in dit artikel.

Introductie voorlopig energielabel

Energielabels zijn voortaan een vereiste bij het verkopen of verhuren van uw woning. Om huizenbezitters hierin te stimuleren krijgen alle koopwoningen vanaf 2015 een tijdelijk energielabel toegekend. Dit tijdelijke energielabel moet vervolgens met weinig moeite kunnen worden omgezet naar een definitief label.

Extra hypotheekrenteaftrek

Nieuwe huizenbezitters die hun oude koopwoning nog niet verkocht hebben, mogen de dubbele hypotheekrente gedurende drie jaar aftrekken van hun inkomstenbelasting. Deze regeling bestond al, maar zou per 1 januari 2015 aflopen. Daarnaast blijft het ook permanent mogelijk om de hypotheekrenteaftrek opnieuw in te zetten nadat uw koophuis tijdelijk is verhuurd.

Verruimde schenkvrijstelling stopt

Het is tot eind 2014 nog mogelijk om 100.000 euro te schenken aan derden, zonder dat hier schenkingsrecht voor betaald hoeft te worden. Voorwaarde is wel dat de begunstigde dit bedrag besteedt aan het kopen, verbeteren of onderhouden van de koopwoning. Ook is het toegestaan om het geld in te zetten voor het aflossen van de koopschuld. Deze vrijstelling was altijd al van tijdelijke aard, en zal nu naar verwachting niet worden verlengd. Om nog gebruik te kunnen maken van de regeling dient u vóór 1 januari 2015 uw schenking te hebben besteed aan uw woning.

Restschuld

Momenteel is het mogelijk om maximaal 10 jaar lang uw restschulden (uit de periode 29-10-2015/31-12-2017) af te trekken van uw inkomstenbelasting. Deze periode wordt met 5 jaar verlengd naar een maximum van 15 jaar.

Verlenging verlaagd BTW-tarief

Het blijft iets langer mogelijk om uw verbouwing te financieren met een BTW-tarief van 6% (in plaats van 21%). Aanvankelijk zou deze maatregel op 1 januari 2015 komen te vervallen, maar deze is verlengd tot 1 juli 2015. Overigens is deze verlaging enkel van toepassing op arbeidsuren.

Termijn overdrachtsbelasting verlaagd

Vooralsnog hoeft u alleen overdrachtsbelasting te betalen over de meerwaarde van de doorverkoop wanneer u uw woning binnen 3 jaar verkoopt. Deze termijn wordt per 1 januari 2015 verlaagd van 3 jaar naar 6 maanden.

Daling NHG

Vanaf 1 juli 2015 daalt de hoogte van de Nationale Hypotheekgarantie van €265.000 naar €245.000.

Stijging eigenwoningforfait

Er is per 1 januari 2015 een stijging gepland van het eigenwoningforfait van koopwoningen in het hogere segment. Heeft uw huis een WOZ-waarde van meer dan €1.0404.000? Dan zult u vanaf deze datum 2,05% over het meerdere moeten gaan betalen. Of de stijging uiteindelijk ook doorgetrokken zal worden naar goedkopere koopwoningen is niet bekend.

Auteur
Geplaatst
15 Oct 2014 10:46:11
Bron
Homefinance.nl

Delen