Prinsjesdag 2014: de gevolgen voor de woningmarkt

Tijdens Prinsjesdag 2014 was er goed nieuws voor de Nederlandse huizenbezitters. Zo werd er bekend gemaakt dat het lage 6 procent btw-tarief op woningverbouwingen nog even blijft bestaan, en dat de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek dit jaar worden verruimd. De schenkingsvrijstelling eindigt echter wel dit jaar.

Woning verbouwen tegen 6,0 procent btw

Het lage btw-tarief van 6,0 procent blijft in ieder geval tot juli 2015 van kracht. Het tarief werd in maart 2013 ingevoerd om mensen te stimuleren om in hun huis te investeren. Dit is goed nieuws voor mensen die hun woning graag willen uitbreiden of verbouwen. Zij betalen nu geen 21 procent btw op de arbeidskosten bij een verbouwing, maar slechts 6 procent.

Hypotheekrenteaftrek

Huizenbezitters die na de verkoop van hun woning met een restschuld achterblijven, hebben de mogelijkheid om de rente op deze schuld nog 15 jaar lang af te trekken bij de aangifte van hun inkomstenbelasting. Die termijn bedroeg eerder dit jaar nog slechts 10 jaar. Ook zal hypotheekrente voor een onverkocht huis langer aftrekbaar zijn. Dit houdt in dat een huizenbezitter die al is verhuisd, maar zijn oude woning nog niet heeft verkocht, 3 jaar lang voor beide hypotheken de rente mag aftrekken.

Schenkingsvrijstelling eindigt in 2014

De zogenaamde schenkingsvrijstelling eindigt na dit jaar wel. Hierbij kunnen particulieren anderen tot 100.000 euro belastingvrij schenken voor de financiering van een woning,. De regeling werd in oktober 2013 ingevoerd om de woningmarkt uit het slob te trekken.

Auteur
Geplaatst
17 Sep 2014 15:52:20
Bron
Telegraaf.nl

Delen