Huizenaanbod verandert sterk binnen 10 tot 20 jaar

Na het nieuws van de afgelopen weken lijkt het er op dat de Nederlandse woningmarkt zich licht herpakt. Er staan echter al weer nieuwe problemen voor de deur. De vergrijzing gaat er binnen 10 en 20 jaar voor zorgen dat er veel koopwoningen vrij komen, omdat de ‘babyboomers’ vertrekken naar bejaardentehuizen of komen te overlijden.

Nieuwe woningen bouwen onverstandig

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het in een groot aantal delen van Nederland niet verstandig om nieuwe woningen te bouwen, omdat een stijging van het woningaanbod voor grote problemen kan zorgen. Het aantal seniorenhuishoudens zal de komende jaren een aanzienlijke stijging doormaken. In 2030 bestaan maar liefst 1,4 miljoen huishoudens uit 75-plussers.

Babyboomers zorgen voor leegstaande koopwoningen

“Bouwen voor doorstroming is achterhaald”, stelt Maarten Hajer, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving. “Als de babyboomers sterven, komt er een grote klont huizen op de markt.” De huizen die vrijkomen zijn vooral koopwoningen, omdat de naoorlogse babyboomers veel vaker huiseigenaar zijn dan de vooroorlogse generatie. Als gevolg van de uitstroom van ouderen komen er op dit moment jaarlijks ongeveer 30.000 koopwoningen vrij. In 2030 zal het aantal vrijkomende koopwoningen stijgen naar circa 50.000.

Aanpassing en vervanging bestaande woningen

Om in de toekomst leegstand en een sterke waardedaling van woningen te voorkomen adviseert het PBL gemeenten te anticiperen op deze ontwikkelingen. Frank van Dam, wetenschappelijk onderzoeker bij het PBL, zegt daar het volgende over: “Op regionaal niveau moet goed worden nagedacht over wat je nog bouwt, waar je nog bouwt en voor wie je nog bouwt. Aanpassing en vervanging van de bestaande woningvoorraad is belangrijker dan nieuwbouw.”

Auteur
Geplaatst
12 Sep 2014 11:37:39
Bron
Nu.nl

Delen