WOZ-waarde met 5% gedaald

Het CBS meldt dat de gemiddelde WOZ-waarde van Nederlandse koopwoningen dit jaar met 5% gedaald is. De laatste keer dat de gemiddelde woningwaarde zo laag was, was in 2007. Wat betekent dit voor de huizenprijzen?

WOZ-waarde per provincie

Op regionaal niveau verschillen de WOZ-waarden sterk. In Utrecht ligt de gemiddelde WOZ-waarde het hoogst, in Groningen het laagst. Kost een woning in Utrecht gemiddeld 249.000 euro, in Groningen bedraagt dit slechts 159.000 euro. De sterke verschillen manifesteren zich ook in de waargenomen stijging t.o.v. vorig jaar. De grootste procentuele daling vond plaats in Friesland, de laagste in Zeeland. De WOZ-waarde van Friese koopwoningen daalde met 6,6%, ten opzichte van 2013. In Zeeland daalde de waarde met slechts 1,1%.

WOZ-waarde per gemeente

Veruit de grootste verschillen zijn echter waarneembaar op gemeentelijk niveau. In Laren, Blaricum en Bloemendaal bedraagt de WOZ-waarde van een koopwoning gemiddeld 5 ton. Koopwoningen uit deze 3 gemeenten hebben gemiddeld de allerhoogste WOZ-waarde. Deze waarde is bijna 4 maal hoger dan voor de gemeente Heerlen, waar de WOZ-waarde gemiddeld het laagst ligt (123.000 euro).

Wat dit betekent voor huizenkopers

Degenen die profijt willen hebben van de dalende WOZ-waarde kunnen het kopen van een huis beter nog een jaartje uitstellen. Het duurt namelijk nog een jaar voordat de huizenprijzen de WOZ-waarden achterna zullen gaan. Dit komt doordat taxaties gebaseerd zijn op woningwaarden van een jaar eerder. De verwachting is dus dat de woningprijzen in 2015 zullen dalen.

Auteur
Geplaatst
4 Sep 2014 17:08:36
Bron
CBS.nl

Delen