Opnieuw stijging prijs koopwoning

Goed nieuws voor huizenverkopers: de prijs van koopwoningen blijft stijgen. Zijn de wittebroodsweken voor kopers dan toch tot een eind aan het komen?

Kadaster

Het Kadaster en het CBS onderzochten de prijsontwikkeling van koopwoningen. Uit het onderzoek bleek onder meer dat de gemiddelde prijs van een koopwoning in juli 2014 19,1% hoger ligt dan exact een jaar geleden. Daarmee houdt de stijgende trend voor de vierde maand op rij aan.

Relatief goedkoop

Hoewel een stijging van 19,1% fiks klinkt, ligt de gemiddelde prijs voor een koopwoning vooralsnog relatief laag. Deze prijs is namelijk gelijk aan de prijs uit 2003. Ondanks de stijging t.o.v. van vorig jaar is de vraag naar koophuizen in de tussentijd juist toegenomen. In juli 2014 werden er namelijk 13.833 koopwoningen geregistreerd; dit bedraagt 43,7% meer dan exact een jaar geleden. Over de eerste helft van 2014 genomen zijn er maar liefst 40% meer woningen van jaar gewisseld dan vorig jaar.

Verkoper levert nog steeds in

Dat de verkoopprijs van woningen aan het stijgen is, betekent niet per se dat kopers nu aan het kortste lijntje trekken. Taxatiebedrijf Calcasa de verhouding tussen de verkoopprijs en de oorspronkelijke vraagprijs. Hieruit blijkt dat de gemiddelde koopsom van een koopwoning vooralsnog 11,5% lager ligt dan de aanvankelijke vraagprijs. Dit is (vertaald in euro’s) een korting van zo’n 34.000 euro.

Auteur
Geplaatst
29 Aug 2014 17:07:40
Bron
Cobouw.nl

Delen