Belastingvrij schenken nog 4 maanden mogelijk

Per 1 januari 2015 is het niet langer mogelijk om met een belastingvrije schenking een huis mee te financieren. Giften via deze regeling dienen vóór deze datum te zijn ontvangen en uitgegeven.

Koopwoningen niet meer meegefinancierd

Afgelopen jaar voerde het kabinet een regeling in die het mogelijk maakte om –eenmalig- tot 100.000 euro belastingvrij te schenken. De schenking moest dan wel betrekking hebben op het verbouwen, aankopen of aflossen van de hypotheek van een koopwoning. Hoeveel de schenker zichzelf aan belastinggeld bespaart is afhankelijk van de ontvanger (ouder, kind, kleinkind of derde). De besparing kan oplopen van 2.092 euro (in het geval van een gift aan een derde) tot wel 52.281 euro (in het geval van een ouder-kind gift).

Kritische noot

Volgens een schatting van de NVM heeft deze regeling totnogtoe een rol gespeeld in zo’n 10% van de woningverkopen. De makelaarsvereniging staat dan ook zeer kritisch over de afschaffing. Door de afschaffing kunnen vermogende ouders in de toekomst namelijk geen belastingvrije gift geven aan kinderen die nu nog geen huis kunnen of willen kopen. Vooralsnog lijkt de regering echter geen gehoor te gaan geven aan dit tegenargument.

Lagere sociale klassen benadeeld

Hoewel makelaars en notarissen zeer te spreken zijn over de regeling, staat niet iedereen te trappelen bij het idee van een verlening. Er is immers geen alternatieve compensatievorm voor kopers zonder vermogende connecties.

Auteur
Geplaatst
20 Aug 2014 15:31:47
Bron
Wegwijs.nl

Delen