Vertrouwen in woningmarkt blijkt regiogevoelig

Het vertrouwen in de woningmarkt blijft stijgen, maar is wel regiogevoelig. Dat maakte Vereniging Eigen Huis van de week bekend op basis van een uitgebreid consumentenonderzoek. Wie vindt wat?

Algemeen optimisme woningmarkt

Eigen Huis verricht al enige jaren onderzoek naar vertrouwen van de Nederlandse woningbezitter in de woningmarkt, en neemt voor dit jaar een stijgende lijn waar. Deze stijgende lijn houdt bovendien al ruim 18 maanden aan. De oorzaak van deze tendens wordt gezocht achter de lage hypotheekrente en het dalen van de huizenprijzen.

Regionale verdeeldheid over woningmarkt

De verschillen tussen regio’s zijn groot. Zo stelt 32% van de Friese woningbezitters dat het beter gaat met de woningmarkt, terwijl landelijk genomen 42% van de eigenaren optimistisch is. Van alle regio’s is Utrecht het meest positief: 49% van hen stelt vindt dat de woningmarkt aan het opkrabbelen is.

Huizenbezitters G4-gemeenten het meest optimistisch

Huizenbezitters uit de vier grootste steden (‘de G4-gemeenten’) zijn veruit het meest optimistisch. Maar liefst 78% van de eigenaren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht voorziet namelijk een spoedig herstel van de woningmarkt in hun regio. Zij steken hiermee met kop en schouders boven het landelijk gemiddelde uit á 68%.

Auteur
Geplaatst
31 Jul 2014 16:40:55
Bron
Eigenhuis.nl

Delen