Prijs koopwoning met 3,5% gestegen

De daling van woningprijzen kon natuurlijk niet eeuwig duren, maar het einde lijkt nu definitief in zicht: de prijs van een koopwoning is met maar liefst 3,5% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar!

Koopwoningen duurder

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte dinsdag bekend dat de prijzen met 1,7% gestegen zijn ten opzichte van het eerste kwartaal. De gemiddelde koopwoning kost nu 215.000 euro. De aankondiging van de NVM luidt het derde kwartaal in waarin de huizenprijzen achtereenvolgend gestegen zijn.

Aankoop blijft in trek

De stijgende prijs ging niet gepaard met een afname in het aantal woningverkopen. Integendeel; in de maanden april, mei en juni werden er maar liefst 20% meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal. In totaal werden er zo’n 39.000 koopaktes ondertekend.

Landelijke koopwoning ontspringt de dans

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker worden niet alle woningtypen geraakt door de prijsstijgingen. Zo blijven de prijzen van koopwoningen in landelijke gebieden gewoon dalen. Hetzelfde geldt voor vrijstaande koopwoningen. Deze daling behoeft wel enige relativering, aangezien de vraag naar deze woningtypen ook nog steeds daalt.

Hypotheekrente daalt

Dat woningkopers zich niet laten afschrikken door de stijgende huizenprijzen houdt waarschijnlijk verband met de aantrekkelijke hypotheekrentes. De daling van de hypotheekrente zet tot nog toe gestaag door. De variabele rente bedraagt hierdoor inmiddels nog maar 2,57% – een historisch laag punt.

Auteur
Geplaatst
15 Jul 2014 14:23:59
Bron
Nu.nl

Delen