Woningzoekende wil ‘knus’ en ‘goedkoop’

Bouwfonds Property Development bracht vandaag het rapport ‘Woningmarkt in Perspectief 2014’ uit. Hieruit blijkt dat Nederlanders op zoek zijn naar relatief kleine koopwoningen voor een lage koopsom. Een staaltje ‘Nederlandse zuunigheid’ door de crisis, of is er meer aan de hand?

Koopwoningen voor een zacht prijsje

Uit het onderzoek van het Bouwfonds blijkt dat woningzoekenden minder fors in de buidel willen (of kunnen) tasten voor een woonruimte. Was de gemiddelde woningkoper in 2011 nog bereid om zo’n 322.000 euro neer te leggen voor een woonhuis, in 2014 is dit ‘nog maar’ 273.00 euro. Kortom, een fikse daling van zo’n 50.000 euro in de bestedingsgrens! De riem wordt overigens nog verder aangetrokken door potentiële kopers van appartementen: met een daling van 65.000 euro bevindt de koopsomgrens zich voor hen rond de 203.500 euro. Het kleine budget gaat echter ook gepaard met meer bescheiden wensen m.b.t. woonoppervlak.

Vergrijzing en singles

Is de Nederlandse krenterigheid overgewaaid naar de woningmarkt? Het antwoord daarop is een volmondig ‘nee’, als het aan Hoofd Marketingonderzoek Bouwfonds Hans Joosten ligt. Volgens Joosten wordt de gedaalde behoefte aan vierkante meters veroorzaakt door een toename in het aantal alleenstaanden. Deze eenpersoonshuishoudens hebben minder te besteden, en nemen daardoor genoegen met een kleiner woonoppervlak.

Auteur
Geplaatst
8 Jul 2014 09:35:44
Bron
Nugeld.nl

Delen