Nationale Hypotheek Garantie verlaagd

Per 1 juli 2014 daalt de Nationale Hypotheekgarantie met 25.000 euro tot een grensbedrag van 265.000 euro. Slecht nieuws voor woningverkopers?

Nationale Hypotheek Garantie

Woningkopers maken dankbaar gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met deze garantie staat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) garant voor de afbetaling van de afgesloten hypotheek. Het fonds springt dus bij wanneer er niet meer aan de lening kan worden voldaan. Bovendien ontvangen leden een aantrekkelijke korting op hun hypotheekrente. Tot juli 2014 bedroeg de maximale hoogte van een NHG-hypotheek 290.000 euro.

Daling niet onverwacht

De daling van bijna 10% neemt een flinke hap uit het voormalige hypotheekbudget. Kopers van woningen uit het duurdere segment zullen hierdoor met een grotere som de NHG-grens overschrijden. Desondanks voorziet Hans André de La Porte van Vereniging Eigen Huis geen noemenswaardige daling in het aantal hypotheekaanvragen. “De daling wordt gecompenseerd door de historisch lage hypotheekrente”, aldus De La Porte. Hij vindt zich hierin gesteund door de hypotheekketens zoals De Hypotheker en De Hypotheekshop.

Geen man overboord

Voorlopig lijkt de daling met een sisser af te lopen. Het is immers ook niet de allereerste keer dat Stichting Waarborgfonds Eigen Woning haar garantiestelling verlaagt. In 2009 konden woningkopers nog NHG-hypotheken afsluiten met een bovengrens van maar liefst 350.000 euro. Dit betrof echter een tijdelijke maatregel om de crisis het hoofd te bieden. Het stapsgewijs dalen van dit bedrag heeft destijds ook weinig weerslag gehad op de koopwens van woningzoekenden.

Auteur
Geplaatst
2 Jul 2014 09:30:11
Bron
Telegraaf.nl

Delen