WOZ-krediet maakt goedkoop lenen mogelijk

Wie geld wil lenen komt al snel in een woud van mogelijkheden terecht. Zowel van het doorlopende krediet als van de persoonlijke lening en de (tweede) hypotheek bestaan onnoemlijk veel varianten. Bezitters van een eigen koopwoning hebben nu ook nog de mogelijkheid om de overwaarde van hun huis relatief goedkoop te verzilveren, middels het zogenoemde WOZ-krediet. Een WOZ-krediet is in feite een doorlopend krediet met de eigen woning als onderpand. In veel gevallen is dit de beste leenvorm.

Voordelen van een WOZ-krediet

Een van de belangrijkste voordelen van een WOZ-krediet is de lage rente. De aanvrager van het krediet geeft de bank een extra zekerheid, in de vorm van een onderpand (de eigen woning). Bij een lening zonder onderpand loopt de bank het risico dat de kredietontvanger de lening niet helemaal kan afbetalen. Ter compensatie van dat risico is de rente op leningen over het algemeen hoog. In ruil voor de extra zekerheid het uitgeleende geld terug te zullen zien, brengt de bank voor een WOZ-krediet een relatief lage rente in rekening.

Weinig papierwerk

Een tweede voordeel van een WOZ-krediet is dat er weinig papierwerk aan te pas komt. Voor een hypotheek is een taxatierapport nodig en moet er een hypotheekakte worden opgemaakt door een notaris. Bij een WOZ-krediet is dat allemaal niet nodig. Dat spaart tijd en geld.

Kredietlimiet

Een derde voordeel van een WOZ-krediet is de vrijheid. Tot aan de afgesproken limiet kan de kredietnemer op elk moment elk gewenst bedrag opnemen voor elk gewenst doel. De verplichting tot afbetalen is soepel. Over het algemeen wordt twee procent van de kredietlimiet als maandelijkse afbetaling gevraagd, en is de kredietnemer pas vanaf het zestigste levensjaar verplicht geleidelijk alles af te betalen.

Nadelen van een WOZ-krediet

Geld lenen kost geld. Dat geldt voor een WOZ-krediet net zo goed als voor iedere andere leenvorm. Het gemak van het bijlenen en de soepelheid van de afbetalingsverplichting nodigen uit om langdurig en veel te lenen. Ondanks de lage rente kunnen de kosten op deze manier flink oplopen. Net als bij iedere andere leenvorm zal de kredietaanbieder ook de aanvraag voor een WOZ-krediet toetsen bij het BKR. Wordt het krediet verleend, dan zal dat via de BKR leiden tot verminderde ruimte om elders nog een andere lening aan te gaan. Een groot nadeel waar veel mensen overheen kijken, is dat het in onderpand geven van de eigen woning geen vrijblijvende zaak is. Als het niet lukt om de lening af te betalen, kan de bank in het uiterste geval de kredietnemer verplichten de eigen woning te verkopen.

Een WOZ-krediet afsluiten

Om een WOZ-krediet te kunnen afsluiten moet de aanvrager eigenaar zijn van een woning, en in elk geval een gedeelte van de hypotheek hebben afbetaald. De hoogte van de kredietlimiet hangt af van de overwaarde van de woning en van het inkomen van de aanvrager.

Er zijn veel verschillende kredietaanbieders die een WOZ-krediet verlenen. Een van hen is KredietDesk. Omdat de voorwaarden van de diverse kredietaanbieders weinig verschillen is het vooral zaak te letten op de hoogte van de rente.

Auteur
Geplaatst
25 Mar 2014 13:45:53
Bron
Redactie Koopwoningen.nl

Delen