Verplichte verzekering van overstromingsrisico – goed idee?

Als het aan de gezamenlijke verzekeraars ligt, komt er een verplichte overstromingsverzekering. Een dekking op onze bestaande opstal- en inboedelverzekeringen, waardoor ook de schade door een overstroming verzekerd is. Dat is nu namelijk niet het geval: overstroming is een standaard uitsluiting bij de schade-oorzaken, net als een aardbeving en ander natuurgeweld.

Overstromingsrisico niet te verzekeren?

Het blijkt dat we één van de weinige landen zijn in Europa waar het niet mogelijk is om het overstromingsrisico te verzekeren. Of nou ja, het kán sinds kort wel, alleen is de premie dan behoorlijk hoog. Die recente mogelijkheid is voortgekomen uit een samenwerking tussen Vereniging Eigen Huis en verzekeringsmaatschappij Neerlandsche. Tot nu toe vindt die polis niet bepaald gretig aftrek.

Verplicht, hoe hoog je ook woont

De conclusie van het Verbond van Verzekeraars: vrijwillig verzekeren van overstromingsrisico is te duur en gaat daarom niet werken. De andere optie: verplicht meenemen in de opstal- en inboedelverzekeringen. Als alle verzekerden een paar euro per jaar extra betalen is iedereen in Nederland verzekerd. Geen keuze, zo is iedereen verzekerd. Ongeacht of je huis nu dik onder het NAP ligt, of misschien wel hoog en droog boven zeeniveau.

Verkapte belastingverhoging

Vereniging Eigen Huis (VEH) is het hier niet mee eens. Die ziet zo’n verplichte verzekering als een verkapte belastingverhoging, en wil dat de Tweede Kamer zich hierover uitspreekt. Ondertussen ligt de aanvraag om de dekking te mogen doorvoeren bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), omdat het immers een actie van de gezamenlijke verzekeraar is. Daarmee is het een soort van kartelverzekering te noemen.

Veilige dijken?

VEH vindt dat we met z’n allen – via de waterschapsheffing en de inkomstenbelasting - wel genoeg betalen aan ‘veilige dijken en droge voeten’. Van dat geld worden de dijken niet eens goed op orde gehouden, waardoor het risico op overstromingen veel groter is dan nodig. De belangenclub van woningbezitters vindt het onzin om dan nu de hele Nederlandse bevolking op te zadelen met een extra lastenverhoging, óók degenen die zelf weinig of geen risico lopen.

Lagere premies bij goede dijken

Als de dijken op orde zouden zijn, hoeft individueel verzekeren van het overstromingsrisico ook niet zo duur te zijn. De Consumentenbond had berekend dat de polis van VEH bijvoorbeeld voor een grote villa in Arcen (Limburg) maar liefst € 215 per maand zou gaan kosten. VEH betoogt dat de premie voor deze woning slechts €29 per maand zou hoeven zijn, als de lokale dijken daar aan de normen zouden voldoen. Dan is de premie betaalbaar en hoeft niet iedereen mee te betalen.

Auteur
Geplaatst
5 Feb 2013 09:18:00
Bron
Redactie Koopwoningen.nl

Delen